Niezwykły pomysł z kosmiczną szansą na zysk!

Wesprzyj NOL Restaurant

Zostań współtwórcą bezprecedensowego na polską skalę projektu!

Innowacyjna Restauracja

Celem przedsięwzięcia jest stworzenie innowacyjnej restauracji typu fast food, która wyglądem będzie przypominała „latający spodek”, czyli Niezidentyfikowany Obiekt Latający. Będzie można poczuć się w niej jak na planie filmu science-fiction i totalnie oderwać się od codzienności. Lokal zostanie w całości zbudowany ze stali i blachy ocynkowanej. Obiekt o średnicy 27 metrów i wysokości 12 metrów będzie składał się z dwóch poziomów, w tym z sali głównej oraz antresoli. Po zachodzie słońca cała bryła obiektu będzie oświetlana za pomocą reflektorów umieszczonych zarówno bezpośrednio na obiekcie, jak i wokół niego.

Edukacja - rozrywka

Uzupełnieniem lokalu NOL Restaurant będzie specjalna ścieżka edukacyjno-rozrywkowa o tematyce planetarnej. Wokół „latającego spodka” (na obwodzie o długości 84 metrów!) zostanie stworzona miniatura układu słonecznego, które celem będzie zainteresowanie zwiedzających astronomią i przekazanie wiedzy na jej temat w przystępny i atrakcyjny sposób. W tym celu zostaną wykorzystane nie tylko makiety planet, ale też stanowiska do projekcji Virtual Reality czy wizualizacje tworzone przez projektory, światła i lasery.

Budowa

Lokal zostanie w całości zbudowany ze stali i blachy ocynkowanej. Obiekt o średnicy 27 metrów i wysokości 12 metrów będzie składał się z dwóch poziomów, w tym z sali głównej oraz antresoli. Po zachodzie słońca cała bryła obiektu będzie oświetlana za pomocą reflektorów umieszczonych zarówno bezpośrednio na obiekcie, jak i wokół niego.

Lokalizacja

Ze względu na charakter obiektu NOL Restaurant, idealną lokalizacją do powstania inwestycji będzie działka umiejscowiona przy drodze szybkiego ruchu na obrzeżach dużego miasta. To właśnie tam panuje spore natężenie ruchu, a kierowcy i podróżni szukają najbardziej optymalnego miejsca żeby odpocząć, zjeść szybki posiłek i chwilę odpocząć przed dalszą podróżą.

Realizacja

Planowany okres realizacji projektu NOL Restaurant do momentu rozpoczęcia działalności operacyjnej wynosi 12 miesięcy, z czego etap budowy i wykończenia nieruchomości to około 6 miesięcy.

Twórca

Maciej
Konieczny

Pomysłodawca, przedsiębiorca z kilkuletnim doświadczeniem w branży gastronomicznej, który w swojej karierze zarządzał rodzinnymi lokalami gastronomicznymi i organizował z powodzeniem wiele imprez plenerowych. Maciej zdradza, że na pomysł restauracji w formie „latającego spodka” wpadł kilka lat temu, podczas oglądania… bajki „Jetsonowie”. Plany głównego zarządzającego projektem są ambitne. Otwarcie NOL Restaurant nie będzie ostatecznym celem wdrażania inwestycji. Po sfinalizowaniu założonego celu, spółka wybuduje kolejne obiekty przy najbardziej ruchliwych szlakach komunikacyjnych w Polsce.

Analiza rynku

Rynek HoReCa w Polsce jest wart blisko 33,1 mld zł, a jego wartość wzrosła w 2019 r. o 7%. Ponad 59% osób najchętniej odwiedza lokale typu fast food. Z kolei wśród najważniejszych czynników zachęcających do powrotu do lokalu gastronomicznego wymieniono smak potraw, ceny, lokalizację oraz wystrój/klimat lokalu. Potwierdza to, iż intrygujący wyglądem lokal oferujące dania fast food w przystępnej cenie wpisuje się w schemat najchętniej odwiedzanego lokalu gastronomicznego przez konsumentów w Polsce.

Dodatkowo przeprowadzono ocenę konceptu NOL Restaurant. Na pytanie „Czy udałby/aby się Pan/i do zaprezentowanej restauracji?”, 81,7% badanych odpowiedziało tak, uzasadniając iż powodem jest ciekawy i oryginalny wygląd oraz ciekawość.

 

  

Prognozy finansowe jednej restauracji (w tyś. EUR)
- 1 rok 2 rok 3 rok 4 rok 5 rok
Przychody 820,50 1 035,60 1 035,60 1 035,60 1 035,60
KOSZTY 520,30 577,30 577,30 577,30 577,30
EBIT 299,70 458,00 458,00 458,00 458,00

 

Koszt realizacji projektu (w tyś. EUR)
Łączna wartość kosztów rozpoczęcia inwestycji 3 000,00 EUR
Zakup nieruchomości gruntowych 1 700,00 EUR
Koszt budowy nieruchomości 700,00 EUR
Pozostałe koszty przygotowawcze 200,00 EUR
Ścieżka edukacyjno-rozrywkowa 200,00 EUR
Rezerwa budżetu ogólnego 200,00 EUR

 

 

Dokumenty do pobrania

Badanie konceptu NOL Restaurant – Sonda / PDF /
Pobierz plik
Wycena wartości rynkowej NOL Restaurant na etapie start up / PDF /
Pobierz plik

Newsletter